Esenyurt Mehterçeşme Aile Sağlığı Merkezi’nde Aile Hekim olarak görev yapan Dr Uğur Çakıcı’ya muayeneye geldiğini iddia eden ve sıra beklemek istemeyen bir şahıs tarafından fizik saldırıda bulunuldu. Saldırıyı  öğrenen  Esenyurt Aile hekimleri ve Aile sağlığı çalışanları şiddeti ve caydırıcı bir ” Sağlıkta Şiddet Yasasının” çıkarılmamasını protesto etmek amacıyla Mehterçeşme ASM de toplandılar. Elli kişiyi aşkın Sağlık çalışanı meslektaşlarına destek olmak üzere Aile Sağlığı merkezindeydi. Saldırıya maruz kalan Dr Uğur Çakıcı Aile sağlığı merkezi bahçesinde ve koridorlarında toplanan sağlık çalışanlarına hitaben yaptığı konuşmada ;

     ”Bugün saat 9:30 sıralarında odamda hastalarımla ilgilenirken sırası gelen randevulu hastam içeri girdi. Hastamın arkasından daha önce tanımadığım 2 şahıs  da içeri girdiler.Bu kişiler muayene talebinde bulundular ve önce bize bakacaksın diye emirler vermeye çalıştılar. Randevulu olan hastamın itirazı ve benim itirazım üzerine önce sözlü sonra fiziksel şiddete maruz kaldım. Oluşan gürültü ve kargaşada odama gelen iş arkadaşlarım olaya müdahale etmeye çalışsalar da kişinin saldırısı onlara karşı da devam etmiştir. Ben bu arada 155 polis hattını aradım, diğer şahıs aramamam için engel olmaya çalıştı. Polis gelene kadar şahıslar gitmişti .Bu şahıslar benim kayıtlı hastam da değildirler ve ayrıca ASM’nin acil bölümü alt kattadır ,olay yeri poliklinik odasıdır.”diye konuştu. Her iki şahıstan da şikayetçi olduğunu belirten Dr. Uğur Çakıcı  ”Hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik sözel ve fiziksel her türlü şiddetin bir an önce son bulmasını gönülden diliyorum ” dedi.

    Dr. Uğur Çakıcı’ dan sonra Esenyurt Aile hekimi ve İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim kurulu üyesi Dr. Gürsel Özer katılımcılara hitaben; ”Sağlık çalışanlarına şiddet her geçen gün maalesef artarak devam etmektedir. Yapılan araştırmalarda şiddetin en belirgin nedeni ”uygunsuz hasta istekleri”  olarak tespit edilmiştir. Buna rağmen şiddetin önlenmesine yönelik ciddi bir çalışma yapılmamaktadır. Sağlıkta şiddetin önlenmesi için  etkin ve caydırıcı yasal düzenlemeleri yapmayan  Bürokratik ve Politik çevreler, popülist yaklaşımlar uğruna sağlık sektöründe yaşanan aksaklıkların sorumluluğunu sağlık çalışanlarına yıkmakta , Hekim ve Sağlık personelini hedef göstermeye devam etmektedirler. Bu  yaklaşım şiddetin artarak devamının en bariz sebeplerindendir. Ancak sağlık çalışanları şiddetin karşısında tepkisiz kalmayacaktır. Ne tesadüftür ki Dr. Ersin Arslan’ın hunharca öldürüldüğü gün Esenyurt Aile hekimleri yine Mehterçeşme ASM’de toplantı halindeydiler. O toplantıda Şehidimizin yasını tutmak ve Sağlıkta şiddet yasasının çıkması için yetkililere uyarıda bulunmak amacıyla iş bırakma kararı alınmıştı. Alınan bu karar Tüm İstanbul birinci basamak hekimlerine ve Aile sağlığı çalışanlarıa örnek oldu. Büyük bir katılımla iş bırakarak Çapa’dan İstanbul Sağlık Müdürlüğü’ne yürüyüş gerçekleştirdik.

Bu gün yaşanılan ve yaşanılmış olan saldırılara   tepkimizi göstermek, Dr.Ersin Arslan’ı anmak üzere 17 Nisan 2014 tarihinde de iş bırakıyoruz.  4 Aralıkta  % 80-85 oranında iş bırakan Aile hekimliği çalışanları şiddeti protesto etmek, Şehidini anmak ve yetkililere uyarıda bulunmak adına tam katılımla görevlerini yapacaklardır.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

    Mehterçeşme ASM hekimi ve İstanbul Aile hekimliği Derneği (İSTAHED) Esenyurt ilçe temsilcisi Dr Uğur Uçar ” Geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum . Bu gün Uğur Çakıcı arkadaşımızın başına gelen yarın hepimizin başına gelebilir. Yasal  mücadeleyi gerçekleştirmek adına adli başvurular gerçekleştirilmiştir. Ne yazık ki caydırıcı bir şiddet yasası çıkmadığı sürece bu olaylar devam edecektir. Artık sesimizin duyulmasını istiyoruz. Sesimizin duyulması için de birliğe ve güce ihtiyacımız var. Birliğin gücünü hissettirmek adına , Ersin Arslan için hepinizi 17 nisanda bekliyoruz”dedi.

    Yapılan bu konuşmalar sonrası Aile hekimleri ve Aile sağlığı çalışanları 17 Nisan’da Çapa Tıp Fakültesi’nde görüşme sözü vererek,  görev yaptıkları Aile sağlığı Merkezlerine gitmek üzere Mehterçeşme Aile sağlığı merkezinden ayrıldılar.

Birliğimiz gücümüz...

GÜÇLÜ İSTAHED, GÜÇLÜ AİLE HEKİMLİĞİ!

Geleneksel STK anlayışını değiştirip, tüm siyasi görüşlerden uzak bir şekilde, amacı sadece aile hekimliği sistemindeki aksaklıkları çözmek ve sistem içinde hekimlerin haklarını savunmak, yüklenen angaryalara karşı emek mücadelesi vermek olan derneğimize BURAYA tıklayarak üye olabilirsiniz.

son eklenen haberler

[instagram-feed feed=1]

@istahed

Menü